Сладка шоколадова козуначена питка
Вита питка в стил козунак с шоколадови пластове. Шоколадов хляб на редове с апетитна захарна коричка.
Опитах тази питка по рецепта за Шоколадова Бабка преди 4 години. Сладкишът е традиционен великденски хляб в редица европейски страни, но тестото е по-тежко от типичното козуначено в България. Въпреки това се получава много вкусен домашен сладък хляб, който може да се приготвя не само на Възкресение, но и всеки път, когато има време. Резен от него замества кекса за закуска или следобедно прихапване, а децата го обожават след взимане от градина за засищане на глада докато играят на площадката. За мен е алтернатива на купените хлябове и десерти, които съдържат вредни подсладители, консерванти и съмнителни съставки.
Необходими продукти:
- 350 г брашно
- 120 г захар
- ½ ампула ванилия или карамел есенция
- 2 големи яйца
- 100 г масло
- 2/3 пакет суха мая (около 7-8 грама)
- 80 мл мляко
За плънката:
- 40 г масло
- 80 г шоколад (по-добре, ако е тъмен)
- щипка сол
- олио или масло за намасляване на тавата
- 1 с.л захар за поръсване на коричката
Начин на приготвяне:
1. Затоплете стаята и оставете маслото за поне час на топло, за да омекне хубаво.
2. Пресейте брашното в голяма тава, добавете маята и захарта и разбъркайте.
3. Разбийте яйцата в съдинка, заделете си 2-3 с.л. от тях за коричката. Останалата част изсипете в оформено в сухите съставки кладенче. Залейте със стоплено до 40-45 градуса мляко, прибавете аромат ванилия или карамел и замесете. В началото лепне изключително много, но след 5 минути поне масата ще се превърне в лепкаво меко парче тесто.
4. Прехвърлете на плота и намажете наоколо обилно с част от разтопеното масло. Месете и мажете масло докато тестото спре да лепне. Докато изгълта предвиденото масло, това ще се случи, колкото и невероятно да изглежда. А след това прехвърлете в купа, сложете капак и оставете да втасва – поне 45 минути – може до 2 часа, ако имате да свършите друга работа или искате да излезете за бързо кафе със съседките.
5. В малка метална купа разтопете маслото за крема с натрошения в него шоколад на много слаб огън. Бъркайте докато се получи хомогенна смес. Махнете от котлона да се охлади.
6. Намажете с масло плота и изсипете отгоре втасалото немирно тесто. Намаслете си точилка и разточете на равномерна кръгла или правоъгълна кора с дебелина около 1 см.
7. Изсипете отгоре шоколада с масло и намажете сравнително равномерно по цялата повърхност на тестото. След това нежно и внимателно с умерен натиск навийте на руло през по-късата страна, за да се получи дълъг фитил.
8. С назъбен нож разрежете рулото през средата по дължина на две по-тънки рулца. Оставете 3 см неразрязана част в началото. Следва внимателно да хванете двете половини и да ги преплетете 5-6 пъти една през друга. После навийте получената спирала на кръгче като за център използвате неразрязания край и виете като тиквеник около него. Така получената питка прехвърлете в намазана с масло кръгла тава и оставете да втаса повторно за 30 минути.
9. Намажете заделената част от разбитите яйца и поръсете с 1 с.л. захар.
10. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна под средното ниво за 45 минути. Можете да сложите купичка с вода на дъното на печката за допълнителна влага при готвенето.
11. След като извадите от фурната оставете да почива 15 минути и извадете от тавата. Положете в достоен поднос, а в средата на хлебчето можете да сложите боядисано яйце, ако го правите за Великден.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ