Скариди в доматен сос и сирене
Скариди с печени на жар домати и бяло сирене.
Необходими продукти:
- 1 с. л. зехтин
- 1 голяма глава лук, настърган (или ½ глава лук и 2 скилидки чесън)
- мъничко бяло вино (по желание)
- 450 г печени на жар домати
- 280 г нахут, отцеден и изплакнат (по желание)
- ¼ ч. ч. нарязан кориандър (или магданоз)
- 1 ч. л. сух копър (или 1 с. л. пресен)
- 500 г средно големи пресни белени и изчистени от вената скариди, размразени(можете да оставите опашките)
- сол и черен пипер
- 100-150 г натрошено сирене
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 200 С.
2. Загрейте олио в голям огнеупорен съд на средно силен огън.
3. Поставете в олиото лука и го запържете върху котлона до омекване – около 3-5 минути.
4. Ако използвате бяло вино, добавете го сега, прибавете доматите, разбъркайте и оставете да поврат докато сосът се сгъсти, след което добавете и нахута.Оставете да поври 5-10 минути и свалете от огъня.
5. Прибавете подправките, разбъркайте, добавете скаридите, солта, пипера и сиренето.
6. Поставете съда във фурната (непокрит) и запечете за 20 минути докато скаридите се сготвят.
7. Сервирайте с ориз и хрупкав хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ