Азиатска салата с краставици и тофу
Пикантна салата с тофу и краставици в ароматно олио.
Необходими продукти:
- 400 г краставици
- 200 г сирене тофу (соево сирене)
- 4 с.л. олио
- 2 звездички анасон
- 1 ч.л. сечуански пипер или 1/2 ч.л. синапено семе
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.л. лют пипер на люспи
- 1 с.л. бяло сусамено семе
- 1 малко люто чушле
- 4 скилидки чесън
- 2 с.л. балсамов оцет
- 1 с.л. сусамово олио или зехтин
Начин на приготвяне:
1. Краставиците "набийте". За целта отрежете "дупетата", измийте добре, защото ще се сервират необелени, и с точилка, бутилка или острието на ножа от плоската страна започнете да удряте краставиците от всички страни. Не прекалявайте със силата. Скоро все ще се спукат от едната страна. Това означава, че са добре набити. След това ги разрежете по дължина на две лодки, всяка лодка още веднъж разполовете по дължина и след това разрежете получените четвъртини на 2-3 места през ширината. Трябва да се получат гредички с дължина около 5 см. Прехвърлете ги в купа.
2. Тофуто нарежете на правоъгълници средно със страни 3 на 4 см и дебелина около 1 см. Прехвърлете при краставиците.
3. Сгорещете олиото в тиган и изсипете двете звездички анасон и сечуанския пипер или синапеното семе. Намалете огъня на слаб и оставете да поцвърчат подправките, за да ароматизират олиото. Ако замирише на прегоряло, ги махнете от котлона.
4. През това време в купа смесете наситнените чесън и люто чушле, добавете солта, сусама, лютия пипер. След това залейте с горещото олио с подправки, като го изсипете през цедка, която да улови подправките. Те вече са си свършили работата, ароматизирайки мазнината. Разбъркайте докато олиото още цвърчи.
5. Добавете в соса балсамовия оцет и сусамово олио или зехтин. С получения дресинг залейте краставиците с тофу и разбъркайте хубаво.
6. Оставете настрана за 10 минути. Можете да разбъркате още веднъж на петата минута от мариноването. После поднесете или приберете в хладилник.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ