Сиропиран кекс с масло и какао
Сладкиш Ненаситната монахиня със захарен сироп от масло и какао.
Необходими продукти:
- 250 г брашно
- 6 яйца
- 200 г захар
- 6 с.л. олио + за намазняване на тавата
- 2 ч.л. бакпулвер
За сиропа:
- 400 мл вода
- 125 г масло
- 3 с.л. какао на прах
Начин на приготвяне:
1. Разбийте яйцата със захарта докато захарта се разтвори напълно.
2. Пресейте брашното с бакпулвера и добавяйте постепенно в яйчената смес.
3. Накрая добавете олиото и разбъркайте до пълно хомогенизиране.
4. Намаслете тава с високи бордове или формичка за кекс и изсипете вътре сместа.
5. Печете на 175 градуса за 35 минути.
6. Пригответе сиропа като кипнете водата и разтворите в нея какаото, захарта и маслото. Оставете да ври 5-7 минути при непрестанно бъркане.
7. Оставете кекса в тавата, в която е печен. Няма смисъл да го премествате, затова ако ще го сервирате на гости, просто си изберете по-представителна тава. Щом се охлади, го надупчете и сиропирайте със захарния сос. Оставете да престои минимум половин час.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ