Семпли фусили с трохи и аншоа
Чеснови макарони с трохи и подправки.
Бон Апети
Излъчен на 29.01.2018
Бързи макарони с малко продукти готвят Лора и Стоян, за да направят едно семпло ястие с италианска нотка, което да свърши работа за обедно прихапване в натоварения делник. Пригответе се, че това са макарони без сос, затова са леко сухички, но радват небцето със силен аромат на чесън и риба и с приятната хрупкавост на запържени в зехтин трохи от пълнозърнест хляб. В тази рецепта за фусили готвим паста без пармезан - странно, но си има своя чар.
Първо слагаме водата да заври, през това време пъхваме хляба в купата на блендера и смиламе на трохи. Следва да сгорещим зехтин в тиган, да изсипем трохите вътре и да говим при непрестанно бъркане докато се запържат и станат хрупкави. После ги овкусяваме със сол и пипер и пресипваме в друг съд, за да не прегорят от остатъчната топлина на тигана.
Следва да направим и ароматната запръжка като отново сгорещим зехтин. В него се запържва наситнено филе от аншоа и нарязан на ситно чесън. Добавя се магданоз и се подправя с лют пипер или чили на прах.
Макароните се варят в подсолена вода. На 100 г паста се слага 1 литър вода и 1 с.л. сол. Водата трябва да ври, когато добавите пастата. Готви се няколко минути, отцежда се през гевгир и се изсипва в тигана с рибата и чесъна. Разбърква се на огъня до равномерно овкусяване и се прехвърля в порции. Отгоре се поръсва с трохите.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ