Свинско с целина
Свинско на бавен огън с лимонов сос.
Необходими продукти:
- 1-1,25 кг нетлъсто свинско, обезкостено или 4 средни котлета
- 1 голяма глава целина
- 3 с.л. зеленчуково олио
- 1 средна глава лук, фино нарязан
- 600 мл гореща вода
- сол и бял пипер
За соса:
- 2 яйца
- 1 с.л. царевично брашно, разредено с 3 с.л. студена вода
- 2 лимона
Начин на приготвяне:
1. Изплакнете месото и го подсушете.
2. Отстранете корена на целината и я накъсайте на стръкове. Почистете и измийте всеки под течаща вода.
3. Нарежете на парчета от по 5 см заедно с листата.
4. Сложете целината в кипяща вода в голяма тенджерка, пълна на около 22-25 см и бланширайте за 5 мин., след това отцедете и заделете.
5. В същата тенджерка сгорещете олиото и сотирайте месото, а след това и лука. Не бива да покафеняват.
6. Прибавете горещата вода, покрийте и оставете да къкри за 45 мин. или до омекване на месото.
7. Овкусете със сол и бял пипер, прибавете целината и варете още 10-15 мин. до омекване на целината.
8. Изключете котлона и оставете да престои за поне 5 мин. преди да прибавите соса.
9. Пригответе соса като смесите яйцата, царевичното нишесте и лимоновия сок.
10. Бавно полейте върху месото, като едновременно с това завъртате тенджерката.
11. Върнете на котлона на много слаб гън само за 5 мин. или до готовност на царевичното брашно и до сгъстяване на соса. Не бива да завира обаче.
12. Поднесете с прясна салата, пресен хляб и по желание с печени картофи или картофено пюре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ