Свинско с ориз и гъби
Манастирски гювеч с месо във виненс сос с гъби, маслини и зеленчуци.
Гювеч със свинско, гъби, бяло вино, ориз, маслини, чушки и домати се готви в Кухнята на Звездев. Това е зимна народна манджа, къкрила в земен съд на бавен огън, докато се превърне във вкусно ястие.
Свинското месо се нарязва на порции и се пържи в сгорещено олио. Щом се запечата, към него се добавят лука, а после и гъбите, нарязани на едро и се налива бялото вино. Подправя се със сол и пипер. Съдържанието на тигана се прехвърля в гювеч и остава във фурната на 160 градуса за 1 час.
След това капакът на гювеча се открехва и се добавя ориза, наситнените домати, маслините и нарязаните на едро чушки. Овкусява се със сол, черен и червен пипер, налива се вода и отново се връща във фурната, пак под капак, за 45 минути. После се вади и хапва докато е топличко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ