Свинско с нахут, домати и лук
Свинското месо в тази рецепта може да бъде заменено с агнешко, тъй като ястието е взаимствано от арабския свят, а там не се консумира свинско. Не се тревожете да си сготвите оригинала за агнешко с нахут по арабски.
Необходими продукти:
- 800-900 г консеревиран нахут - отцедено тегло
- 150-200 г пушени свински гърди с много мазнина по тях (количеството е без кост)
- 700-800 г шарено свинско месо (сурово)
- 300 г лук
- 500 г домати
- 1 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. сух джинджифил
- 1 ч.л. мащерка
- 1 ч.л. чубрица
- 1 ч.л. риган
- 1,5 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- лют пипер на вкус
- листата на връзка магданоз
- 1 стрък пресен лук по желание
Начин на приготвяне:
1. Нахута отцедете от сока на консервата, изсипете в купа, залейте с хладка вода и разтрийте леко между ръцете си. Така люспите ще се отделят от зърната. Изгребете с цедка колкото успеете от тях. И да останат, няма проблем, въпросът е да не са прекалено много.
2. Лука нарежете на полумесеци, свинското на хапки, доматите - на парчета (по-добре ще е да ги обелите, ако имате възможност), а пушените гърди наситнете.
3. Прехвърлете гърдите в голям и дълбок тиган или в тенджера с незалепващо покритие. Сложете на котлона и подгрявайте докато отделят мазнината си и зацвърчат в нея. Извадете месцата и на тяхно място добавете мръвките като засилите огъня на умерен към силен. Гответе при периодично бъркане 4-5 минути, за да се запечатат.
4. Добавете лука, гответе още 3-4 минути, след това изсипете и доматите.
5. Намалете огъня на умерен към слаб, добавете подправките и оставете да се готви под капак за 1 час.
6. Добавете нахута и отделените месца от свинските гърди. Поръсете с наситнените листа на 2/3 от връзката магданоз и сложете отново капака. Оставете да се готви 1 час, като на 20-тата и 40-тата минута разбъркайте.
7. Готовото ястие поръсете с останалите листа магданоз и по желание с наситнен пресен лук. Сервирайте докато е топло.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ