Свинско задушено с доматен сос
Свински мръвки в бульон от домати с аромат на босилек.
Необходими продукти:
- 1 кг свинско месо
- 1 буркан домати от консерва ( или около 1 кг. смлени домати)
- ½ кафена чаша олио
- 2 с.л. брашно
- 2-3 скилитки чесън
- сол и черен пипер
- 1 с. л. вегета (1 бульон на кубче или друг вид суха универсална подправка по избор)
- босилек
Начин на приготвяне:
Запържвате в тенджерата нарязаното на малки парчета месо в олиото докато придобие златист цвят. Прибавяте около 1 литър вода и го оставяте на слаб огън да ври, докато месото почти се свари (ако е необходимо може да добавите още вода). Добавяте смлените домати, чесъна - нарязан на парчета, вегета (бульон, универсална подправка), сол и черен пипер на вкус (внимавайте със солта – вегетата е солена, а понякога и консервите с домати).
Оставяте яденето да къкри на слаб огън. Когато месото и доматите се сварят, прибавете брашното, разбитото в една чаена чаша студена вода (за да не става на бучки сместа се минава през цедка и се добавя при непрекъснато разбъркване). Оставяте да поври още ~10 мин. Накрая прибавяте босилека. Ястието може да се сервира с пържени картофи, пюре или ориз.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ