Свински хапки в червен сос с картофена гарнитура
Свински гювеч с лук и богато картофено пюре с екстри.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 500 г свинско филе
- 1 глава лук
- 1 морков
- 1 сладка чушка
- сол и черен пипер
- 1/2 ч.л. риган
- 1/2 ч.л. кимион
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 с.л. доматено пюре
- 2 с.л. заквасена сметана
- 200 мл вода или бульон
За картофеното пюре:
- 5 картофа
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2 с.л. олио
- 50 г масло
- 100 мл мляко
- сол на вкус
- 1 ч.л. захар
- консерва грах и листенца магданоз по желание (за да има и зелен компонент в чинията)
Начин на приговяне:
1. Свинското нарежете на големи хапки и поръсете със сол и пипер. Сгорещете олиото в тиган и запържете месцата за по 2 минути от страна. Добавете лука и гответе още 4 минути.
2. Добавете рендосания морков и нарязаната на лентички чушка и гответе още 4 минути.
3. Добавете подправки, доматеното пюре и сметана. Гответе две минути като разбърквате. После налейте вода или бульон, захлупете с капак, намалете огъня и оставете да къкри 15 минути.
4. Сварете картофите за пюрето и докато са още топли, ги намачкайте с преса с маслото на пюре. Добавете топлото мляко и разбъркайте.
5. Лука запържете в две с.л. олио и добавете моркова. Овкусете със сол, поръсете със захарта и гответе още няколко минути. След това добавете към вече готовото пюре и разбъркайте.
6. Сервирайте месото и пюрето в една чиния и добавете грах по желание. Можете да поръсите с листенца пресен магданоз за разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ