Свински кебап с оризова гарнитура
Свинско с лук и гарнитура от бял ориз.
Необходими продукти:
- 700 г свинско месо
- 6 глави кромид лук
- 1 глава чесън
- 5-6 домата (може и 1 буракн стерилизирани белени домати)
- 4-5 зърна кардамон
- 1 ч.л. смлян черен пипер
- 2 с.л. червен пипер
- 2-3 дафинови листа
- 1 с.л. босилек
- 4 с.л. олио
- вода на око
- сол на вкус
За гарнитурата:
- 1 ч.ч. ориз
- 3 с.л. олио
- вода
- черен пипер
- универсална подправка (вегетина/пикантина)
Начин на приготвяне:
1. В дълбока тенджера подредете на дъното нарязаното на дребни кубчета месо.
2. Отгоре сложете нарязаните на тънки филии глави лук. След това добавете разделената глава чесън, без да белите скилидките - само ги измиите обилно с вода.
3. Ако готвите с пресни домати, ги обелете и нарежете на ситно - аз лично смесих няколко сорта налични - домати-сливки, розов бивол, жълт домат. Изсипете ги в тенджерата и после добавете всички подправки, като солта е на вкус.
4. Залейте с олио и с толкова вода, че да покрие продуктите около 2 пръста над тях.
5. Гответе на бавне огън докато ястието остане на мазнина.
За оризовата гарнитура:
1. Изчистете ориза; измийте го обилно със студена вода, докато му се отмие нишестето (водата му стане бистра).
2. След това в малка тенджерка запържете олиото и ориза, докато стане леко прозрачен.
3. Сипвете 3 ч.ч. хладка, но не студена вода. Добавете черен пипер и пикантина на вкус и захлупете с капака на тенджерата.
4. Варете на бавен огън (3 от 6 степени) докато се абсорбира водата. Не бъркате вобще - оризът става по-хубав.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ