Регистрация

Меденки с орехи, карамфил и канела

Меденки с орехи, карамфил и канела
Лесно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 7919

Домашни курабийки с мед, ядки и аромат на следобедна закуска.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. брашно
  • 8 с.л. мед
  • ½ ч.ч. захар
  • 200 грама орехи
  • 150 грама масло
  • 1 яйце
  • 1 пакет бакпулвер
  • 1 с.л. канела
  • 20-50 мл мляко (ако е необходимо)

Начин на приготвяне:

Харесвам тези сладки, защото са много лесни за приготвяне – от началото на замесването до излизането им от фурната минават само 30 минути, затова, ако очаквате гости за кафе, пък дори и вече да са дошли, можете да ги посрещнете подобаващо. Освен това ароматът на канела, мед и карамфил, който лъха на талази от фурната създава усещане за топлина и домашен уют, а на мен лично ми напомня за бабината кухня, докато вътре се приготвя следобедна закуска.

1. В дълбока купа изсипете брашното, яйцето, бакпулвера, захарта, орехите, канелата, меда и пуснете бучката масло – студена. Замесете тесто от всичко това, като се стремите да е твърдо, ронливо и тежко. Ако ви потрябва течност, за да бъде сместа по-глетава, използвайте прясно мляко.

2. Постелете голяма тава с хартиено фолио за печене и включете фурната да загрява на 180 градуса. С ръце оформяйте меденките, като имате предвид, че размерът им ще се удвои. Нека дебелината им е около 5-7 мм., а широчината да заема 2/3 от дланта (без пръстите). Работете енергично, защото когато маслото се нагрее, ще направи тестото лепкаво. Ако това се случи, намажете ръцете си с олио – техниката е сигурен помощник в тези случаи.

3. Редете готовите ореховки или меденки (защото тези курабийки са и двете) върху фолиото, като отново имате предвид функцията на бакпулвера, който ще ги уголеми. Нека не залепват една за друга, когато това стане. Най-отгоре на всяка сладка набучете по 1-2 карамфилчета. Имайте предвид, че вкусът им е много силен, затова не прекалявайте.

4. Печете между 13 и 20 минути според желаната степен на препеченост на сладкишчетата. Ето – всичко е готово.

 

Добър апетит!

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 30 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта