Крехки печени свински пържоли на фурна
Мариновани свински пържоли с червено вино, лук и подправки.
Необходими продукти:
- 1 кг свински пържолки (аз предпочитам свински врат, но често готвя и месца от други части на прасето)
- 2 глави лук
- 4 скилидки чесън
- 120 мл червено вино
- 6 с.л. соев сос
- 2 с.л. горчица
- 1 с.л. мед
- сокът на един лимон
- червен и черен пипер на вкус
- кимион
- лют пипер по желание
Начин на приготвяне:
1. Ако пържолите са по дебели, ги приберете в найлонов плик и ги начукайте, за да се изтънят.
2. В купа смесете виното със соевия сос, горчицата, лимоновия сок и меда и разбъркайте докато се разтворят хубаво.
3. Добавете подправки, като можете да си позволите да прекалите леко с кимиона и лютия пипер.
4. Наситнете лука, чесъна смачкайте и прибавете към маринатата. Потопете пържолките в ароматния сос и ги оставете в хладилник да се мариноват. Най-добре е да прекарат цяло денонощие, но ако нямате време и след два часа ще са поели достатъчно аромати и вкусове. Съветвам да увиете съда с месото в найлонов плик, за да не замирише целия хладилник на лук и чесън.
5. Подредете пържолките в тавичка и отгоре залейте с маринатата. Аз обичам да поставям финален щрихт, като след това ръсна върху месото още черен пипер директно с мелачката.
6. Увийте съда с алуминиево фолио, за да може да се развари месцето. Печете на 180 градуса за 1 час или докато прецените, че свинското е готово – всичко зависи от самото месо.
7. Махнете фолиото и печете още 10-15 минути.
8. Поднесете с бучка масло, ако месото е с малко мазнини, сервирайте пресни зеленчуци за профирност и картофено пюре, ако искате да се заситите много сериозно. Не забравяйте, че хубавото свинско върви с качествено „винско“.
Да ви е сладко!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ