Сарми от лаваш с кайма в доматен сос
Сарми от кори за баница с кайма и зеленчуци в сос от домати и сметана.
Необходими продукти:
- 500 г кайма
- 1 голяма глава лук
- 1 голям морков
- 2 скилидки чесън
- връзка магданоз
- 2 яйца
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 2 големи лаваша или 2 дебели правоъгълни кори за баница
- 5 с.л. доматен концентрат
- 400 мл вода
- 4 с.л. млечна готварска сметана
- сол и пипер
- 100-150 г кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Изсипете каймата в купа и чукнете при нея яйцата.
2. В чопър наситнете лука с моркова, магданоза и чесъна и добавете към другите съставки. Овкусете със сол и пипер.
3. Замесете каймата и останалите продукти заедно.
4. Разстелете голяма питка лаваш или дебела кора за баница и намажете с кайма. Разстелете втора и направете същото. Броят на корите или питките лаваш зависи от техните размери. Оставайте си ненамазан финалния ръб. Намокрете с вода и завийте на стегнато руло към него. Водата ще помогне да се залепи. След това нарежете на напречни рулца с дължина около 4 см.
5. Вземете кръгла тава - най-добре ако имате такава за торти с падащо дъно. Подредете плътно рулцата в нея и я сложете във втора по-голяма тава, за да опазите фурната от протичане на соса.
6. Смесете доматения концентрат със сметаната, налейте половината от водата и разбъркайте, овкусявайки със сол и пипер. Залейте рулцата и налейте още вода, колкото да достигне до върха на рулцата.
7. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35 минути.
8. Рендосайте кашкавала, поръсете отгоре и допечете за още 5-6 минути.
9. Сервирайте топли като сармички, по желание с поръска от свежи листа магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ