Салата с пилешки дробчета в ягодов сос
Елегантна салата от пилешки дробчета с гъби, масло, лук, картофи, листни зеленчуци и ягодов дресинг с горчица.
Необходими продукти:
За ягодовия сос:
- 150 г ягоди
- 1 лимон
За салатения дресинг:
- 1/2 ч.л. пипер меланж (смлян)
- 1/4 ч.л. сол
- 4 с.л. от ягодовия сос
- 1 ч.л. дижонска горчица
- 4 с.л. зехтин
- 2 ч.л. захар
За салатата:
- 200 г пилешки дробчета
- 2 картофа
- 8 чери домата
- 3-4 пресни печурки
- 1 глава лук (най-добре шалот)
- 1 скилидка чесън
- 50 г масло
- 20 г рукола
- 120 г микс листни зеленчуци (или просто си вземете микс за салати от листни зеленчуци с рукола)
Начин на приготвяне:
1. Направете първо ягодовия сос като измиете и почистите от дръжките ягодите и ги нарежете на парчета. След това пюрирайте с пасатор или намачкайте в хаванче. Добавете лимоновия сок и пюрирайте/намачкайте отново. Пресипете в цедка и с обратното на лъжица прекарайте соса през цедката, за да стане гладък.
2. Спретнете си и дресинга като разбъркате в купичка или в буркан пипера със солта, 4 с.л. от ягодовия сос и горчицата. След това добавете зехтина и захарта и бъркайте или друсайте буркана докато захарта се абсорбира.
3. Сварете картофите. Охладете и нарежете на парчета. Можете да оставите с ципата за по-красиво.
4. Чери доматите разполовете, листните зеленчуци измийте и отцедете, а дробчетата почистете и нарежете на едро или разгънете цели на пеперуда. Гъбите нарежете на четвъртини или шестини, а шалота - на шайби. Чесъна наситнете.
5. Сгорещете маслото в тиган. Запържете чесъна за минута, добавете гъбите, гответе още 3 минути, след това вкарайте в тигана и шалота и гответе докато позлатее. Работете на умерена температура, за да не прегори маслото. Ако усетите, че потъмнява и мирише неприятно, намалете огъня.
6. Извадете в чиния съдържанието на тигана и запържете вътре дробчетата като ги готвите двустранно за по 2-3 минути от страна. Разрежете едно за проба - страните трябва да са добре изпечени, а вътрешността - да розовее. Залейте с ягодовия сос и щом закъкри, махнете от огъня.
7. Сглобете салатата като в голямо плато или 2-3 по-малки разпределите на дъното листни зеленчуци с рукола. Отгоре сложете парчета сварени картофи, после чери домати, след това гъби с лук и чесън и на финала - дробчета. Залейте с дресинга и поднесете.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ