Салата с печен артишок
Салата с аншоа и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 300 г артишок
- лимон
- 2 с.л. бял винен оцет
- зехтин
- 3 скилидки чесън
- зехтин Еxtra virgin
- сол и пипер
- по 2 червени и жълти чери домати, разполовени
- 300 г консерва или домашно приготвена аншоа в олио (за предпочитане овкусена с чесън и подправки)
- магданоз, фино нарязан
Начин на приготвяне:
1. Напълнете голяма купа със студена вода и изстискайте сока на единия лимон. Нарежете другия лимон на две и заделете. Отрежете стеблата на артишока на около 5 см от основата на сърцевината и разполовете артишока по дължина. Намажете с разполовения лимон, за да не покафенее.
2. Отстранете твърдите листа с остър нож и оставете само крехките, светло-зелени листенца от сърцевината.
3. Сложете една лъжичка в средата на лилавия цвят на растението и го отстранете внимателно, като завъртите лъжичката. Отново намажете с лимон.
4. Отстранете твърдата кожица.
5. Срежете артишока на половинки или на четвъртинки и го потопете в купата с вода и лимонов сок до използване.
6. Сложете вода в голяма тенджера и добавете щедро количество бял винен оцет. Оставете да заври и пуснете артишока за 15-18 мин. до омекване.
7. Докато се вари, пригответе доматите. Сложете ги в голяма купа, овкусете и полейте със зехтин Еxtra virgin и малко лимонов сок.
8. В друга купа сложете малко зехтин и малко чесново пюре. Прибавете сварения артишок и овкусете със сол и пипер.
9. Сгорещете оребрен тиган на умерен до слаб огън и изпечете артишока до златисто и докато се появят леки следи от скарата.
10. Сложете го в чиния за сервиране, покрийте с домати и аншоа, поръсете с магданоза и малко прясно изцеден лимонов сок. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ