Салата с омар, задушен в чай, с жълто и червено цвекло
Отлично ястие за любителите на морска храна, съчетано с нетрадиционна зеленчукова гарнитура.
Необходими продукти:
За цвеклото:
- 2 глави средно голямо жълто цвекло
- 2 глави средно голямо червено цвекло
- 1/4 ч + 2 с.л. зехтин
- 1/4 ч пресен лимонов сок
- сол и пипер
За пушения омар:
- 2 омара
- 1 ч кафява захар
- 2 с.л. листа черен чай (или жасминов)
За естрагоновия сос Бьор блан:
- 2 с.л. ситно нарязан шалот
- 1/4 ч бяло вино
- 1/4 ч бял винен оцет
- 1/2 ч масло, нарязано на малки парчета
- 1/4 ч.л. много лют пипер
- сол на вкус
- 2 с.л. ситно нарязан пресен естрагон
Начин на приготвяне:
На цвеклото:
1. Измийте цвеклото и отрежете корените и стеблото. Поръсете с 2 с.л. зехтин.
2. Печете в предварително загрята на 180ºС фурна, докато нож може лесно да влезе - около 1 1/2 часа.
3. Когато цвеклото се охлади достатъчно, обелете кожата с ръка или с нож.
4. Нарежете цвеклото на филийки и поръсете със сол и пипер и полейте с лимоновия сок и останалия зехтин. Най-добре да го направите един ден предварително, за да попие вкуса.
На пушения омар:
1. Пригответе омара и го задушете на пара за 8 мин. Счупете черупката, за да се опуши по-лесно. В еднократен алуминиев съд поръсете кафявата захар и покрийте с листата чай. Включете съда за печене на пара и поставете омара върху чая и захарта. Кафявата захар се разтваря и изпича листата чай, като създава вкусен пушек. Когато се види пушек, изключете съда и оставете омара вътре за около не повече от 10 мин., за да не се развали деликатният му вкус. Извадете месото на омара и го нарежете на хапки. Също може да се направи един ден предварително и да се охлади.
На естрагоновия сос Бьор блан:
1. Смесете шалота, виното и оцета в тенджера за сотиране и варете докато се сгъсти до консистенция на сироп. Изключете огъня и добавете маслото малко по малко, като разклащате хубаво съда, за да се обедини сместа. По-добре не разбърквайте, за да стане по-обемен сосът. Овкусете сотето със сол, пипер и естрагон. Този сос не е много траен и затова е най-добре да се приготви малко преди сервиране.
За сервиране:
1. Внимателно притоплете омара и цвеклото в предварително загрята на 160ºС фурна, но не оставяйте да се сгорещят. Подредете цвеклото в чиния за сервиране, отгоре сложете омара и поръсете с белия естрагонов сос.
Източник:www.opensourcefood.com
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ