Салата с моркови и портокали
Рендосани моркови с късчета портокали, цитрусов сок, карамелизирани семки и дресинг с горчица.
Необходими продукти:
- 8 моркова
- 3 портокала
- 4 стръка пресен лук
- 4 с.л. портокалов сок
- 2 с.л. олио (или зехтин)
- 3 с.л. кафява захар
- 100 грама тиквени семки (белени)
- 6 с.л. соев сос
- 2 с.л. бял балсамов оцет
- 1/2 ч.л. горчица
- 1/2 ч.л. бяла захар
- зелен лук или други билки по желание
Начин на приготвяне:
1. Обелете морковите и ги рендосайте.
2. Обелете портокалите, разделете ги на парченца и след това нарежете всяко на кубчета.
3. Смесете морковите и портокалите, залейте с 2 с.л. портокалов сок и 2 с.л. растителна мазнина.
4. В малък тиган загрейте кафявата захар докато се разтопи на карамел и изсипете в нея тиквените семки. Добавете 2 с.л. соев сос и разбъркайте.
5. Пригответе дресинга като смесите 4 с.л. соев сос, 2 с.л. портокалов сок и добавите горчицата, балсамикото и бялата захар.
6. Натрошете карамелизираните семки щом се охладят.
7. Сглобете салатата като първо разпределите в порции морковено-портокаловата смес, след това овкусите с част от дресинга всяко блюдо и накрая поръсите с карамелизирани семки.
8. Отгоре украсете с наситнени пресни билки и зелен лук.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ