Салата с императорски пролетни рулца и спагети
Салата с дъмплинги.
Необходими продукти:
- 30 дъмплинга от оризова хартия
- зеленчуково олио
- 1 връзка прясна мента, без стеблата
- 50 г китайски спагети (накиснати в гореща вода за 15 мин.)
- 3 шепи оризови спагети
- шепа сушени китайски черни дървесни гъби (накиснати за 15 мин.)
- нарязана на тънки ленти зелена маруля
- нарязана ряпа/моркови от туршия
- 100 г натрошени печени фъстъци
- 1 обелена краставица, тънко нарязана
- 3 яйца
- 2 с.л. рибен сос
- 2 скилидки чесън, счукан
- 1 глава нарязан на кубчета бял лук
- 3 стръка зелен лук, фино нарязан
- 30 г тънко нарязано тофу
- 1 връзка соеви кълнове
- 170 г сварено рачешко месо
- 30 г сварен бамбук, нарязан на кубчета
- 2 ч.л. захар (или 1 ч.л. мед)
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. пипер
Начин на приготвяне:
На соса за потапяне:
1. Nuoc Mam е традиционен виетнамски сос за потапяне. Продава се готов в азиатските магазини. Обикновено е комбинация от чесън, чили чушки, рибен сос, захар, оцет, сок от лайм и сол. Ако не можете да си го намерите в магазина за китайски подправки готов, си го направете сами.
На пълнежа:
1. Отцедете китайските спагети и ги нарежете наедро. Направете същото и с дървесните гъби. Разбъркайте с яйцата, рибения сос, чесъна, захарта, лука, бамбука, зеления лук, солта и пипера. Оставете да се мариноват 15 мин.
2. Постелете чиста кухненска влажна кърпа върху работната си повърхност. Потопете веднъж дъмплинга от оризова хартия в купа с гореща вода. Обикновено 5 секунди са достатъчни. Сложете го върху кърпата. Поставете едно ментово листо и резен тофу в края, който е откъм вас. Сложете 1 с.л. от пълнежа, навийте края внимателно до половината, сгънете ръбовете и продължете да навивате докато стане на пакет. Заделете и повторете с останалите дъмплинги и пълнеж. Внимавайте да не се допират един до друг, за да не залепнат.
3. Загрейте зеленчуково олио колкото почти да покрие рулцата. Трябва да е горещо. Внимателно поставете няколко рулца, отново без да се допират. Изпържват се наистина бързо, така че ги извадете малко преди да са станали златисто-кафяви - 1-2 мин. Отцедете ги като ги оставите изправени върху решетка за охлаждане, покрита с хартиена кърпа.
4. Сварете оризовите спагети според упътването на опаковката. В купа за сервиране подредете продуктите по следния начин: шепа нарязана маруля, шепа оризови спагети, поръсете с ряпа/моркови от туршия, краставици и соеви кълнове. Поставете няколко парчета пролетни рулца отгоре. Поръсете с виетнамския рибен сос на вкус. Поръсете с натрошени фъстъци и добавете няколко листа мента.
5. Поднесете със сода с пресен сок от лайм или с бял чай.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ