Салата с извара и домашна майонеза
Домашна салата "пикантна" за мезе или мазане на сандвичи.
В магазините наименованието на тази салата е „пикантна“. Показах я преди време на приятел, а той се удиви колко вкусна е домашно приготвената и оцени предимствата й за мезе. Приготвя се за 2 минути, ако използвате купена майонеза. Ние ще я направим малко по-здравословна, като за целта ще използваме домашна майонеза в която знаем със сигурност какво има. Да се захващаме за работа!
Необходими продукти:
- 1 кг извара по избор
- 2 яйца (по възможност пресни; ще са ви нужни само жълтъците)
- 1 чаша зехтин или олио
- 1 лимон (изстискан)
- горчица (на вкус)
- 2-3 скилидки чесън
- сол, черен и червен пипер
Начин на приготвяне:
1. Първо пригответе майонезата. За целта трябва да имате под ръка пасатор. В дълбок тесен съд, например буркан, сложете два жълтъка (как да ги отделите от белтъците - вижте ТУК), една чаена лъжичка (или повече, ако желаете) горчица и една чаша олио или зехтин. Слагате пасатора на дъното и го включвате, като постопенно го изтегляте нагоре. След 10 секунди майонезата е готова. Може да я овкусите със сол и сока на 1 лимон.
2. В удобен съд смесете изварата и майонезата. Овкусявате я със ситно нарязания чесън, червен и черен пипер и сол на вкус.
3. Насладете се на домашната си разядка, която е и страхотно мезе за нещо с градус.
Полезни съвети:
* Използвайте качествен червен пипер.
** За домашна майонеза използвайте колкоте е възможно по-пресни яйца.
*** Количеството на чесъна и червения пипер е по избор. Пробвайте с малко, винаги може да добавите повече.
**** Намажете върху препечена филийка и ще имате разкошен сандвич за закуска или бързо прихапване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ