Регистрация

Салата с домати, копър и аспержи

Салата с домати, копър и аспержи
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 2640

Сочни яркозелени аспержи, готвени на водна баня.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4-5 малки домата
  • 1 среден корен копър
  • 1 връзка аспержи
  • 1 авокадо (по желание)
  • пресен магданоз
  • 1 лимон
  • 1 с.л. зехтин
  • сол
  • черен или бял пипер

Начин на приготвяне: 

1. Предварително сложете да заври голяма тенджера с вода, която ще послужи за бързото бланширане на аспержите. Добавете сол.

2. Напълнете купа или мивката с ледено студена вода. Това също ще е за подготовката на аспержите, за да прекъснете процеса на готвенето им бързо.

3. Докато водата не е завряла, вземете доматите и ги нарежете – махнете остатъка от стеблото, после разрежете на половинки, сложете с плоската страна надолу и нарежете на четвъртинки. Така ще направите приятни резенчета за по ръба на салатата.

4. Вземете корена копър и отделете листенцата от корена. Измийте добре под хладка вода, за да махнете всяка мръсотия или петна. Нарежете корена наполовина по дължина. Отново сложете с плоската страна надолу и нарежете на тънки ленти корена. Все пак ги оставете достатъчно плътни, за да бъдат хрупкави, но не прекалено жилави.

5. Сложете копъра в купа с доматите. Водата би трябвало вече да е завряла. Време е да бланшираме аспержите.

6. Вземете стръка аспержи. Нарежете на третинки.

7. Сложете аспержите в решетото и ги потопете във врящата вода за не повече от минута. Аспержите трябва да станат ярко зелени. Извадете от водата и потопете веднага в ледено студената вода. Студената баня ще спре процеса на готвене и ще запази яркия зелен цвят и твърдостта на зеленчуците за салатата.

8. Докато аспержите са потопени в студената вода, бързо нарежете малко магданоз. Добавете магданоза, сока от малък лимон и супена лъжица зехтин, сол и пипер на вкус в купата с доматите и копъра.

9. Отцедете аспержите, сложете ги в купата и внимателно разбъркайте сместа с ръце. Внимавайте да не намачкате доматите докато бъркате.

10. Салатата е готова за ядене. Разпределете я в чинии. Ако ще слагате авокадо, сега е моментът. Сложете по 3-4 парченца авокадо във всяка чиния. Украсете с още магданоз, малко прясно изцеден лимонов сок и малко сол за завършек.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 30 мин.

Хранителна стойност

за една порция

125 kcal

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта