Салата от гъби с чушки, лук и магданоз
Предястие или гарнитура от варени гъби със зеленчуци, соев сос и запържено олио.
Необходими продукти:
- 1 кг пресни печурки или други свежи гъби по желание
- вода + 1 ч.л. сол
- 1 глава лук
- 2 с.л. олио
- 1 голяма червена сочна сладка чушка
- 1 ч.л. кориандър на прах
- 1 равна с.л. захар
- 1 с.л. оцет
- 3 с.л. соев сос
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1-1,5 с.л. бяло сусамено семе
- 4 скилидки чесън
- 1/3 ч.л. млян черен пипер
- лют пипер на вкус
- 4 с.л. растителна мазнина
- листа пресен магданоз
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Гъбите почстете и нарежете на четвъртини. Прехвърлете в тенджера, залейте с вода, добавете 1 ч.л. сол и кипнете. Намалете на умерен към слаб огън, сложете капак и оставете да се варят 10 минути.
2. През това време нарежете лука на кубчета и го запържете в 2 с.л. олио до позлатяване. Прехвърлете го в купа.
3. Гъбите отцедете в гевгир и оставете температурата им да изсуши излишната влага от повърхността им. След това ги добавете при лука.
4. Нарежете чушката на лентички и я изсипете при останалите продукти. Овкусете с кориандъра, захарта, оцета, соевия сос и трите вида пипер. Намачкайте отгоре скилидките чесън. Разбъркайте.
5. Сипете 4 с.л. растителна мазнина в касерола и подгрейте много силно на максимален котлон докато зацвърчи хубаво. Наситнете листата магданоз.
6. Залейте ястието с врялата мазнина и поръсете сусамовите семена. Разбъркайте. Опитайте на соленост и при необходимост подсолете допълнително. Поръсете листата на магданоза и размешайте финално.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ