Регистрация

Рулца от лепкав ориз с банани

Рулца от лепкав ориз с банани
Средно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 3714

Пикантен азиатски десерт с ориз и кокосово мляко.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За оризовата смес:

  • 1 ч.ч. кокосово мляко
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. глутенов ориз (суров)
  • 1/2 ч.ч. кафява захар
  • 1/2 ч.ч. бяла захар
  • 1 ч.л. сол
  • 2 банана

За соса за потапяне:

  • 1 ч.ч. кокосово мляко
  • 1 с.л. брашно
  • 2 с.л. бяла захар
  • 1 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. екстракт от ванилия
  • щипка много лют червен пипер

За топинга:

  • 1/2 ч.ч. кокосови стърготини
  • 1/4 ч.ч. нарязани бадеми
  • 1 с.л. семена сусам

Начин на приготвяне:

1. Загрейте захарта със сол, 1 ч.ч. кокосово мляко, 1 ч.ч. вода и 1 ч.ч. ориз в тенджерка на среден огън. Прибавете ориза и оставете да заври. Покрийте частично с капак и гответе 20 мин. или докато течността се изпари напълно. Оставете на изключен котлон. Разбъркайте ориза. Сложете капака изцяло върху тенджерата и оставете да се задушава от собствената си пара 10 мин. Свалете капака и оставете да се охлади на стайна температура.

2. Вземете парче фолио от около 30 см и сложете половината оризова смес. Направете квадрат с дебелина около 1,3 см. Оризовото ролце трябва да е с дължината на банана. Сложете банана от едната страна на ориза и с помощта на фолиото навийте на руло около банана. Завържете краищата и сложете в съд за варене на пара. Варете така на среден огън 20 мин. Извадете от съда и оставете да се охлади до стайна температура. Можете да сложите и в камерата за около 30 мин.

3. За соса, смесете останалото кокосово мляко, брашното, канелата, ванилията и лютия червен пипер с 2 с.л. бяла захар. Оставете да заври и разбърквайте до сгъстяване - около 2 мин. Свалете от огъня и оставете да се охлади.

4. За топинга, сложете кокоса, бадемите и семената сусам в тавичка за печене. Препечете ги във фурна на 180°С за 7-10 мин. или докато кокосът леко покафенее.

5. Нарежете ролцата ориз през фолиото, защото така оризът няма да се разпадне. Махнете фолиото и сложете ориза в чиния. Поръсете с топинга и по желание със соса (или поднесете соса отделно за потапяне).

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 50 мин.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
трагедия
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта