Рулца от лепкав ориз с банани
Пикантен азиатски десерт с ориз и кокосово мляко.
Необходими продукти:
За оризовата смес:
- 1 ч.ч. кокосово мляко
- 1 ч.ч. вода
- 1 ч.ч. глутенов ориз (суров)
- 1/2 ч.ч. кафява захар
- 1/2 ч.ч. бяла захар
- 1 ч.л. сол
- 2 банана
За соса за потапяне:
- 1 ч.ч. кокосово мляко
- 1 с.л. брашно
- 2 с.л. бяла захар
- 1 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. екстракт от ванилия
- щипка много лют червен пипер
За топинга:
- 1/2 ч.ч. кокосови стърготини
- 1/4 ч.ч. нарязани бадеми
- 1 с.л. семена сусам
Начин на приготвяне:
1. Загрейте захарта със сол, 1 ч.ч. кокосово мляко, 1 ч.ч. вода и 1 ч.ч. ориз в тенджерка на среден огън. Прибавете ориза и оставете да заври. Покрийте частично с капак и гответе 20 мин. или докато течността се изпари напълно. Оставете на изключен котлон. Разбъркайте ориза. Сложете капака изцяло върху тенджерата и оставете да се задушава от собствената си пара 10 мин. Свалете капака и оставете да се охлади на стайна температура.
2. Вземете парче фолио от около 30 см и сложете половината оризова смес. Направете квадрат с дебелина около 1,3 см. Оризовото ролце трябва да е с дължината на банана. Сложете банана от едната страна на ориза и с помощта на фолиото навийте на руло около банана. Завържете краищата и сложете в съд за варене на пара. Варете така на среден огън 20 мин. Извадете от съда и оставете да се охлади до стайна температура. Можете да сложите и в камерата за около 30 мин.
3. За соса, смесете останалото кокосово мляко, брашното, канелата, ванилията и лютия червен пипер с 2 с.л. бяла захар. Оставете да заври и разбърквайте до сгъстяване - около 2 мин. Свалете от огъня и оставете да се охлади.
4. За топинга, сложете кокоса, бадемите и семената сусам в тавичка за печене. Препечете ги във фурна на 180°С за 7-10 мин. или докато кокосът леко покафенее.
5. Нарежете ролцата ориз през фолиото, защото така оризът няма да се разпадне. Махнете фолиото и сложете ориза в чиния. Поръсете с топинга и по желание със соса (или поднесете соса отделно за потапяне).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ