Ронлив пай с яйчен крем
Баски сладкиш - маслен пай с плънка от плодов мармалад и яйчен крем.
Бон Апети
Излъчен на 17.01.2018
Дебел пай с много крем и маслено ронливо тесто правят Лора и Стоян като следват баска рецепта за маслен кейк с яйчена плънка и пласт от плодов мармалад. Сладкишът не е от най-лесните, затова можете да го приемете като кулинарно предизвикателство, с което да вдигнете летвата от начинаещи към една идея по-напреднали.
Първо се смесват сухите съставки като в купа се разбъкват смлени филирани бадеми с бурбонска ванилова захар, бяло брашно и бакпулвер. В друг съд с миксер се разбива маслото с кафява захар, след като се превърне в крем, се добавят яйцата пак се разбива. После се вкарват сухите съставки и се бърка на ръка до получаването на маслено тесто. То се разделя на две части, като едната е малко по-голяма от другата. Прибира се в хладилник, а после по-голямата част се вади, разстила се по дъното и стените на тава за сладкиши и пак се прибира.
Следва направата на крема от мляко, захар, разбити на ръка яйца и царевично нишесте. След като е готов, кремът се охлажда, покрит с фолио, за да не хване кора. После се сглобява кейка. Разстланата кора се маже с мармалад от череши или други плодове по ваше желание. Отгоре се изсипва яйчения крем и след това се похлупва с втората част от тестото, разточена на кора. Намазва се с разбито яйце и се запича.
А на финала имате дебел сладкиш с уникален крем, наподобяващ крем карамел.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ