Пясъчно тесто за пайове и курабии
Базисно тесто за пай в сладък и солен вариант.
Това тесто е подходящо за основа на пайове - малки и големи, сладки и солени. От него можете да чупите парченца, да овалвате в захар и сладкарски подправки и да си правите всякакви пясъчни курабии. Рецептата е основна в кулинарията и има няколко тънкости на направата, които ще видите по-долу.
Необходими продукти:
- 210 г брашно
- 125 г (една малка бучка) масло
- 1/2 ч.л. сол
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в купа и го смесете със солта.
2. Маслото нарежете в съдинка на малки кубчета и приберете в хладилник, за да се стегне много добре.
3. Стегнатите кубчета масло изсипете при брашното и с ръце чевръсто претрийте до получаването на трохи.
4. Добавете яйцето и замесете тестото. Маслото вече ще е започнало да се отпуска, затова действайте бързо.
5. Оформете на топка и увийте в стреч фолио плътно. Приберете в хладилник за 20 минути и след това направете от него каквото ви се иска.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ