Ризото с домати, босилек и целина
Безмесно ризото със зеленчуци и масло.
Необходими продукти:
- 1 стебло целина (селъри - без листата)
- 350 г твърди домати
- 1 глава лук
- 2 с.л. зехтин за готвене
- 60 г масло
- 250 г ориз за ризото (арборио, балдо или друг)
- 150 мл бяло вино
- 800 мл бульон
- 1 ч.л. суха мента
- 1 с.л. сол
- 10 листа пресен босилек
- 50 г пармезан или 50 г фино рендосан твърд кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Нарежете на много ситно целината и лука. Доматите измийте добре, разполовете и махнете точицата. След това изгребете с лъжица меката сърцевина със семките, а твърдите части нарежете на ситни кубченца.
2. Сипете зехтина в голям тиган и сложете да се загрява на слаб към умерен огън. Пуснете в него 20 г масло, разбъркайте и щом се разтопи, добавете лука. Бъркайте и гответе 3-4 минути. Не трябва да потъмнява.
3. Добавете целината и гответе още 2 минути.
4. Сложете бульона да загрява на съседен котлон. Трябва да е врял - около 90 градуса. Можете да разтоврите кубчета пилешки или зеленчуков бульон във вода, но истинското ризото се прави с домашен бульон. Ако все пак използвате кубчета, не солете ястието, защото фабричните бульони са достатъчно солени.
5. Изсипете ориза в тигана без да го миете - нишестето от него придава традиционната ризото текстура.
6. Бъркайте и гответе 2 минути, налейте бялото вино, размешайте и оставете зърната да го абсорбират.
7. Налейте 200 мл от бульона, разбъркайте и оставете да се абсорбира. Повторете още 2 пъти наливането, мешането и изчакването.
8. Овкусете със сол и мента, прибавете доматите, разбъркайте и налейте 100 мл бульон. Изчакайте да се абсорбира и сипете и последните 100 мл. Отгоре пуснете останалото масло, нарязано на кубчета и бъркайте докато се разтопи.
9. Добавете наситнени пресни листа босилек и рендосан кашкавал или пармезан. Разбъркайте и изчакайте 2 минути докато се получи зашеметяващата кашообразна текстура на ризотото.
10. Сервирайте по желание с украса от пресни връхчета босилек и резени домат или листенцата от стръка целина.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ