Ризото от елда с гъби и зеленчуци
Елда по италиански с пармезан, печурки, моркови и лук.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 1-2 глави лук - около 150 г общо
- 2 скилидки чесън
- 1 морков
- 150-200 г пресни гъби
- 250 г елда
- 1 ч.л. сол
- 800 мл бульон - месен или зеленчуков
- 20 г масло
- 50 г пармезан или друго жълто сирене по желание
Начин на приготвяне:
1. Наситнете лука, чесъна, моркова. Гъбите почистете и нарежете на малки кубчета.
2. Сгорещете олиото в тиган на умерен огън. Запържете лука за 2 минути при периодично бъркане, добавете чесъна, след минута и морковите и след още 2 и гъбите. Бъркайте докато се готвят.
3. Измийте елдата и я изсипете в тигана. Добавете сол и размешайте добре. Кипнете бульона на съседен котлон - трябва да се изсипва в ястието врял. Залейте с 80 мл от бульона, изчакайте да изври, добавете още 80 мл. Гответе така до 8 добавяния на бульона. Щом абсорбира и тази течност, сипете останалия бульон и оставете да къкри на слаб към умерен огън 25 минути.
4. Опитайте дали зърната са разварени. Знайте, че елдата е по-твърда от ориза и това е нормално.
5. Добавете маслото, бъркайте докато се разтопи, след това поръсете и рендосаното жълто сирене и разбъркайте отново.
6. Сервирайте топло.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ