Расгул - индийски сладкиш от извара
Хапки от цедена домашна извара в захарен сироп.
Необходими продукти:
- 1 литър пълномаслено мляко
- 2,5 с.л. лимонов сок
- 700 мл вода
- 300 г захар
Начин на приготвяне:
1. Изсипете млякото в тенджера и подгрейте докато кипне на умерене огън. Постепенно във врящото мляко добавете лимоновия сок и бъркайте. Трябва да се пресече, да стане извара и да бъркате докато водата остане бистра. След това оберете изварата с цедка като хубаво отцеждате. Прехвърлете в марля и оставете да се отцеди още по-добре, като периодично леко изстисквате.
2. Получената твърда извара изсипете в тава и започнете да месите с ръце сякаш е брашнено тесто. Трябва да се получи гладък крем.
3. Кремът с ръце оформете на малки топчета. От това количество трябва да станат 8-10 броя.
4. Кипнете водата в голям съд и разтворете в нея захарта. Намалете огъня на слаб - водата трябва едва да подкъкря. Внимателно пуснете топчетата вътре. Трябва да имат много място, защото ще се раздуят поне 2-3 пъти над първоначалния си размер.
5. Оставете да къкрят 10-12 минути, след което махнете от огъня и оставете под капак в течността за още 4 часа докато се охладят хубаво.
6. По желание след махане от котлона можете да сипете 50 мл розова вода към течността на расгулите.
7. Сервирайте заедно с част от водата или просто като сиропирано топче в купичка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ