Разядка с броколи, рулца от раци и домашна майонеза
Предястие, салата или сос за мазане с рулца от раци, варено броколи и домашна майонеза с горчица.
Необходими продукти:
- 1 малка глава броколи
- 200 г рулца от раци
- 2 яйца
- 120 мл олио
- 100 мл зехтин
- 1-2 ч.л. горчица
- сол на вкус
- щипка захар
- сокът на ½ лимон
- 2 с.л. кисело мляко по желание
Начин на приготвяне:
1. Измийте броколито и го сложете да се свари в подсолена вода. Най-добре изчакайте водата да кипне и пуснете главата за 4 минути. След това спрете процеса на готвене като шокирате зеленчука под течаща студена вода.
2. Рулцата от раци нарежете на полумесеци и изсипете в купа.
3. Броколите нарежете на ситно и добавете в купата.
4. Направете си домашна майонеза като първо смесите зехтина и олиото. Добре е да работите с яйца на стайна температура. Чукнете ги в купата на миксера и добавете щипка сол и щипка захар. Започнете да разбивате с умерено темпо с миксер или ръчен пасатор за крем супи. След 20 секунди започнете постепенно при непрестанно разбиване да наливате на тънка струя мазнината. Сипвайте докато майонезата се сгъсти. Ако е нужно, добавете още малко олио, за да стане твърда майонеза. Фиксирайте я с лимоновия сок – задължително е, за да не се втечни. После добавете горчица на вкус и кисело мляко по желание.
5. Изсипете майонезата при раците и броколите и разбъркайте. Ако е необходимо, посолете още малко. По желание можете да украсите с наситнен копър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ