Различни пълнени чушки с пилешко в доматен сос
Пълнени пиперки с пилешка кайма и ориз, сготвени в доматен сос с подправки.
Необходими продукти:
За соса:
- 400 мл домати в гъст доматен сос
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. сладък червен пипер
- 1 ч.л. захар
- 1/2 ч.л. кориандър на прах
- 10 зърна черен пипер
- 800 мл вода
- 1 с.л. лимонов сок
За чушките:
- 1,2 кг пилешка кайма (смлени гърди; можете да използвате и друга кайма по желание)
- 1/2 с.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер на прах
- 1/2 ч.л. кориандър на прах
- 100 г ориз
- 5 с.л. (75 мл) течна готварска сметана
- 1 домат около 150 г
- 1 глава лук около 180 грама
- 4 скилидки чесън
- 8 камбести чушки
- 2 дафинови листа
- 2 люти чушлета
- пресен копър и магданоз
Начин на приготвяне:
1. Направете соса като изсипете доматите в купа. Ако са цели, нарежете на парченца. Добавете подправките, лимоновия сок и водата и разбъркайте. Оставете настрана.
2. Сварете ориза.
3. Каймата изсипете в купа. Добавете подправките, сварения и напълно сух ориз и сметаната и разбъркайте.
4. Нарежете домата и лука на кубчета, а чесъна наситнете. Изсипете ги в тенджера или дълбок тиган с капак, като прецените размерите на съда така, че чушките да влязат изправени в него и да може да се похлупи без да остава прекалено много място. Пуснете котлона и запечете за 3 минути.
5. Почистете чушките от дръжки и семки и напълнете с каймяната смес. Подредете изправени върху доматите с чесън и лук, пуснете дафинови листа и люти чушлета между чушките и залейте с доматения сос.
6. Гответе на умерен огън под капак за 1 час.
7. Преди махане от огъня поръсете с наситнени листа копър или магданоз или и двете. Сервирайте топли с част от соса на готвенето.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ