Равиоли с броколи и сос
Равиоли със зеленчуци, картофи и аншоа.
Необходими продукти:
За тестото:
- 2 средни яйца
- 200 г брашно
За пълнежа:
- 500 г броколи
- 2 картофа
- 3-4 бр. аншоа
- 1 скилидка чесън
- 50 г настърган пармезан
- 3 с.л. зехтин Extra virgin
За соса:
- 200 г броколи (само връхчетата)
- 50 г черни маслини
- 1 скилидка чесън
- зехтин Extra virgin
- пармезан
Начин на приготвяне:
1. Сварете броколите в гореща и подсолена вода до омекване и отцедете.
2. Сварете картофите с кората, обелете ги и ги смачкайте в купа.
3. Сгорещете 3 с.л. олио с 1 скилидка чесън в тиганче, докато чесънът се позапържи и пусне аромата си, изключете котлона и сложете аншоата в горещото олио, добавете сварените броколи и гответе като разбърквате 5 мин.
4. Оставете да се охлади и добавете намачканите картофи и пармезана и смесете хубаво.
5. Сложете брашното върху работната повърхност и в средата направете кладенче. Изсипете яйцата вътре и омесете гладко тесто. Месете 10-15 мин., така че да се получи гладко, твърдо и еластично тесто, иначе ще се къса при работа.
6. Разточете готовото тесто с точилка или със специална машинка, ако имате такава. Обръщайте тестото от време на време и точете докато се получи почти прозрачен лист.
7. С помощта на чаша изрежете кръгове с диаметър около 8-10 см (трябва да се получат 30 парчета).
8. Сложете по 1 с.л. от пълнежа в средата на всеки кръг, сгънете и притиснете краищата, така че да не се изсипе при варенето.
9. Пригответе соса, като сгорещите 3-4 с.л. зехтин Extra virgin в тенджерка с още 1 скилидка чесън, добавете връхчетата на суровите броколи и маслините, добавете 2-3 лъжици кипяща вода и варете до омекване на броколите.
10. Сварете равиолите в голямо количество кипяща подсолена вода, отцедете ги и поднесете със соса и поръсени с пармезан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ