Пържен ориз по китайски със зеленчуци
Азиатски ориз с тиквички и яйца на тиган.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. ориз
- 2 яйца
- връзка пресен лук
- 3 с.л. масло (45 грама)
- 1,5 ч.ч. вода
- 2-3 с.л. соев сос
- 100 г тиквичка или зеле по желание
- 1 ч.л. бял сусам по желание
- растителна мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
1. Изсипете ориза в голяма цедка и измийте много добре под течаща вода. Ако цедката ви е по-малка, мийте на 2-3 пъти, като си оставяте място, за да бръкнете в нея с пръсти и да търкате хубаво зърната. Водата трябва да остава абсолютно чиста и да отмие от тях възможно най-много нишесте.
2. Пресипете ориза в касеролка, залйте го с водата и го оставете да се готви под капак. Щом заври, махнете от огъня и оставете за 15 минути под капак. После върнете обратно на котлона и загрейте до кипване, без да махате капака, освен ако не видите, че оризът загаря.
3. Докато оризът се готви и си почива, наситнете лука, а ако ще слагате тиквичка или зеле, нарежете и тях на ситно. Тиквичката най-добре на малки кубчета.
4. Сгорещете маслото в тиган и запържете лука и зеленчуците до омекване. Можете да добавите и 1 с.л. растителна мазнина, за да не загаря маслото. В сух тиган пък запечете леко сусаменото семе, колкото да придобие златен загар и да разгърне аромата си. Извадете го от тигана веднага щом приключи термичната обработка. Така няма да прегори.
5. Разбийте яйцата в купа.
6. Готовия ориз прехвърлете в тигана със зеленчуците и залейте с яйцата. Гответе докато леко се запекат, овкусете със соевия сос и прехвърлете в голямо блюдо.
7. Отгоре поръсете със сусама и по желание с наситнен пресен лук. Поднесете като гарнитура към месо или за безмесно основно по азиатски.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ