Пържен боб със сирене
Гъст боб на тиган с лук и поръска от сирене.
Необходими продукти:
- 400 г боб
- вода за готвенето
- 3 с.л. брашно
- 2 глави лук
- 4 с.л. олио
- сол, червен пипер и лют пипер (или чушле) по желание
- джоджен или чубрица
- 100 г кашкавал или 200 г бяло сирене по избор
- магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Накиснете боба от предишната вечер във вода. Когато дойде време за готвенето измийте зърната във водата, в която са киснали, изсипете я и налейте студена, която да покрива боба. Кипнете, варете 3 минути и излейте водата. Налейте студена и оставете зърната да се сварят добре в достатъчно количество течност. Не подсолявайте!
2. Лука наситнете. Вземете голям тиган и сгорещете в него олиото. Запържете лука до леко потъмняване. Добавете брашното и щом абсорбира мазнината, започнете да наливате бульон от варенето на боба докато се получи гъста каша. След това вкарайте и бобените зърна. Добавете сол и червен пипер, лют пипер или наситнено люто чушле и джоджен - ако харесвате.
3. Оставете да се готви и къкри на умерен огън докато хване традиционната коричка за пилешка каша. Махнете от огъня.
4. Разпределете в индивидуални порции и отогре рендосайте кашкавал или натрошете бяло сирене. Поръсете с наситнен пресен магданоз по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ