Боб в гювеч със зеленчуци
Фасул в гърне с моркови, целина, праз и пащърнак.
Боб в гърне по традиционна българска рецепта готви Ути Бъчваров, като показва как се прави една от най-апетитните родни постни гозби с фасул. Но тънкостите при направата и добавките на още предукти превръщат ястието в изключителна храна.
Бобът се накисва от предната вечер. Следва да се свари, като първата вода се сменя чак 20 минути след кипване. Не добавяйте сода, само разваля качествата на храната. Сготвеният боб се прецежда и изсипв в гърне - по възможност с тумбесто коремче и тясно гърло. Към него се прибавят задушени моркови, праз и червен лук, чесън, целина и пащърнак, овкусени с подправка по избор - чубрица, босилек или джоджен. На финала се мята и едно люто чуше в гърнето.
Земният съд влиза във фурната на 160 градуса за половин час и след това температурата се намалява на 110. Така може да остане още 3-4-5-6 часа. А после - идилията на храненето. Ако в компанията има върли фенове на мръвката, можете да им пекнете малко свински врат, който да сервирате върху боба.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ