Пържено свинско с лук в масло
Хапки от свинско с лук в пикантен маслен сос.
Тази рецепта ми влиза в категория „аз мразя талията си“, защото е доста мазничка и калорична. Мъжката част от семейството, която е над тези неща, си я хапва с огромно удоволствие, пък за мой ужас дори и в по-топло време. Все пак, въпреки че я споделям с вас в средата на юни, съветвам да й обърнете по-сериозно внимание когато вълци завият в преспите под терасата ви.
Необходими продукти:
- 1 кг свинско месо
- 8 глави лук
- 4 скилидки чесън
- 1 морков
- 70 г масло
- 50 мл олио
- 6 дафинови листа
- 8 зърна бахар
- черен пипер (и млян, и на зърна)
- лют пипер на вкус (да има)
- сол на вкус
- кимион, чубрица, мащерка, риган
- 6 с.л. доматен концентрат
- магданоз и хляб за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Измийте месото и го нарежете на парченца колкото хапка.
2. Сложете мръвките в тенджера и залейте с 2,5 литра вода. Кипнете на силен огън, отпенете бульона два-три пъти, намалете огъня на умерен и добавете дафиновите листа, бахара, черен пипер на зърна, една глава лук - нарязана на едро и моркова, нарязан на колелца. Варете 45 минути.
3. Прецедете бульона и си го запазете. Той ви гарантира една страхотна домашна супа, дори и просто да добавите в него фиде, ориз или картофи. Можете дори да си го изсипете в купичка с капак и да го приберете във фризер, пък когато му дойде времето, ще си го размразите.
4. Ако цените времето си, докато месото се е готвило, ще сте си нарязали лука на полумесеци.
5. В голям тиган сгорещете олиото и запържете в него лука. Добавете мръвките, доматения концентрат, намачкания на паста чесън и от изброените подправки на вкус. С повечко люто е по-вкусно. Сложете и маслото и гответе на умерен огън под капак за 20 минути. Не забравяйте периодично да разбърквате.
6. Прехвърлете в индивидуални порции, като сипете и от мазнинката в тигана– страхотна е за топкане. Украсете с наситнен магданоз и поднесете с хляб. Една свежа салата и чаша червено вино се връзват идеално с ястието. След това не стъпвайте на кантара.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ