Пържено пиле по западняшки
Пилешка манджа за стабилно наяждане.
Необходими продукти:
- 2 кг пилешко месо, нарязано на хапки
- 1 или 2 чаши суроватка или мляко
- 3 яйца
- сос Табаско
- 2 ч. ч. универсално брашно
- 1 с. л. сол
- 1 1/2 с. л. пудра захар
- 1/2 ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1/2 ч. л. кимион
- 1/2 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. смлян джинджифил
- 1 ч. л. сушен риган
- 1 ч. л. сушен градински чай
- 1 ч. л. суха мащерка
- зехтин или слънчогледово олио (около 2 см. в тигана)
Начин на приготвяне:
1. Изплакнете пилешкото месо, отстранете излишната мазнина, разрежете големите парчета на две и подсушете месото с кърпа.
2. Сложете млякото с няколко капки сос табаско и яйцата в купа. Разбийте с кухненска тел, така че да се смесят добре.
(Бележка: Ако решите да мариновате пилешкото месо в суроватката, то ще добие приятен аромат.)
3. В голям съд с капак смесете пресятото брашно с останалите сухи съставки.
(Бележка: Подправките можете да смелите в кафемелачка, за да извлечете аромата им.)
4. Потопете хапките в млечната смес и прехвърлете част от тях в купата със сухите съставки. Сложете капака и разклатете съда, така че да се покрият хапките с панировката (със същия успех можете да използвате и найлонов плик). Наредете покритите с панировка хапки върху решетка и повторете с останалите. Оставете готовите хапки да починат около 30 минути, за да се овлажни панировката.
5. Загрейте в тиган 2 см. олио на средно силен котлон. Когато олиото е вече горещо (без да пуши), изпържете пилешкото месо на групи от по няколко хапки, така че да се заречвят от всички страни. Всяка партида изпържени хапки нареждайте върху решетка и запечете във фурната на 160 С (сложете тавичка отдолу за мазнината, която капе от хапките). По този начин излишната мазнина се отцежда и хапките се досготвят по здравословен начин. Проверете хапките с вилица, ако соковете са прозрачни, значи са готови.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ