Пържени фрикадели в доматен сос
Панирани кюфтета в доматен сос с чесън и магданоз.
Необходими продукти:
- 500 г кайма
- 1 голяма консерва белени домати на кубчета (около 800 г)
- 3 глави лук
- 2-3 скилидки чесън
- сол и пипер на вкус
- магданоз
- 1 яйце
- 1 филия хляб
- кимион
- 1 с.л. с връх захар
- 2 филии хляб
- 50 г брашно
- 50 мл олио
- чушка по желание
Начин на приготвяне:
1. Отрежете 2/3 от едната глава лук и го наситнете. Смесете с каймата в тава. Добавете наситнен магданоз, сол, пипер и яйцето. Хляба накиснете под течаща вода, изстискайте хубаво и след това наронете при каймата. Замесете.
2. Сгорещете 30 мл от олиото в тиган. С ръце оформяйте малки кюфтенца. Овалвайте ги в паничка с брашно и пържете от всички страни докато хванат коричка. Прехвърлете в чиния да си изчакат реда.
3. Нарежете останалия лук на полумесеци. Ако ще ползвате и чушки - нарежете и тях. Можете да добавите пикантно чушле, за да направи соса по-питателен.
4. Сгорещете останалото олио в тенджерка. Запържете лука до прозрачност, добавете и чушките и гответе до омекване. Добавете 1 с.л. брашно и го разбъркайте хубаво.
5. Залейте с доматите, добавете намачкания на паста чесън и захарта и оставете да къкри до желаната степен на сгъстяване.
6. Подправете със сол и пипер, върнете кюфтетата в ястието и оставете на слаб огън да къкрят 7-8 минути.
7. Поднесете с поръска от пресен магданоз и хляб за топкане на апетитния сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ