Пържени спагети по малайзийски
Морски дарове с оризови спагети и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 2 порции дебели, плоски оризови спагети
- 200 г скариди, сепия и/или месо по избор
- 2 стръка зелен лук
- азиатски листни зеленчуци по избор
- шепа соеви кълнове
- 1 ч.ч. пилешки или зеленчуков бульон
- чили на прах
- чесън
- 1 яйце
- зеленчуково олио
- светъл соев сос
- тъмен соев сос
- кориандър
- пресен лимон
- чили зехтин или чили сос за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Измийте и нарежете зеленчуците, наситнете чесъна, а зеления лук направете на парченца с дължина около 2,5 см.
2. Обелете и нарежете скаридите като пеперуди и нарежете сепията на правоъгълници.
3. Натрошете спагетите, като използвате малко студена вода, ако е необходимо.
4. Нарежете лимона на полумесеци.
5. Подредете всичко, така че да ви е удобно докато готвите, тъй като става много бързо.
6. Сгорещете олио в уока докато запуши и добавете морските дарове. Разбъркайте докато са почти готови и сложете чесъна, а след това зеленчуците (без кълновете) и зеления лук.
7. Избутайте всичко в едната страна на уока и счупете 1 яйце в освободеното пространство. Разбъркайте го и смесете с останалите продукти в съда.
8. Добавете спагетите и след това налейте малко пилешки бульон, малко светъл соев сос, около 1 ч.л. чили на прах (на вкус), сол и бял пипер. След това добавете тъмен соев сос. Не слагайте много пилешки бульон, тъй като това ястие трябва да е сухо.
9. Запържете всичко и след това сложете 1 шепа соеви кълнове. Необходими са им само няколко секунди, за да се сготвят, а с тях и ястието е готово.
10. Сложете всичко в купа, добавете резен лимон, пресен кориандър и чили зехтин (или чили сос), ако ще използвате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ