Пържени пирожки с месо и картофи
Пържени руски питки с плънка в стил мусака.
Необходими продукти:
За тестото:
- 300 мл топла вода
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. захар
- 500 грама брашно
- 5 грама суха мая
- 3 с.л. растително масло
За картофите:
- 10 картофа
- 30 грама масло
- сол и черен пипер
За плънката:
- 500 грама телешка кайма
- 1 глава лук
- 4 с.л. растително масло
- сол и черен пипер
- много олио за пържене
Начин на приготвяне:
1. На тестото: Аз използвам автоматична машина за месене - просто слагате съставките и вадите готовия хляб. Ако обаче не разполагате с практичния уред, замесете тесто по традиционния начин като изсипете брашното в тава, разтворите маята в хладка вода със захарта, изчакате я да шупне, смесите с брашното, солта и мазнината и направите гладко нелепящо се по ръцете тесто.
2. На картофената плънка: Обелете катофите, измийте ги и ги варете в подсолена вода до омекване. Когато са готови, отцедете водата, намачкайте и смесете с масло, сол и черен пипер.
3. На месната плънка: Нарежете на ситно лука и го запържете в мазнината до златисто. Прибавете каймата и пържете до готовност. Овкусете със сол и черен пипер.
4. Сглабяне: Разтелете тестото и с помощта на чаша или ринг изрежете кръгчета. Надупчете ги с вилица. Едната половина намажете с пюре, върху него сложете кайма и захлупете с другата. Притиснете с вилица крайщата, за да се запечатат. Пържете на маслена баня до получаването на кафяви пирожки с апетитна хрупкава коричка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ