Пържени патладжани в соев сос
Панирани патладжани в царевично бнишесте, сготвени на тиган с чушки, лук и чесън и овкусени със заливка от сладко-кисел соев сос.
Необходими продукти:
- 3 патладжана
- 4 с.л. царевично нишесте
- 200 мл олио + 3 с.л.
- 2 червени големи сладки чушки
- 1 глава лук
- 3-4 скилидки чесън
- 1 люто чушле
- 100 мл вода
- 60 мл соев сос
- 1 с.л. оцет
- 4 с.л. захар
- още 1 с.л. царевично нишесте + още 3 скилидки чесън
- магданоз
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните измийте много добре. Отрежете дръжката и разполовете надлъжно. След това всяка половина нарежете на по 3 надлъжни третини и после нарежете напречно на кубчета с размера на хапка.
2. Превърлете патладжаните в купа и поръсете с 4 с.л. царевично нишесте. Разбъркайте, за да полепне по кубчетата хубаво.
3. Сипете олиото в касерола и сгорещете. Пържете на части патладжаните за по около 5 минути - докато хванат златиста коричка. Вадете в купа.
4. Чушките нарежете на правоъгълници с размера на патладжаните. Лука нарежете на едри кубчета, а 3-4 скилидки чсън наситнете заедно с лютото чушле.
5. Сипете в тиган олиото и сгорещете на умерен огън. Първо гответе лютото чушле за 3 минути, след това добавете чесъна и бъркайте още минута. Следва лукът и 3 минути, а на финала и чушката за 8 минути.
6. В купичка смесете водата, соевия сос и 1 с.л. царевично нишесте. Добавете оцета, захарта и минете през преса 3-те скилидки чесън. Размешайте.
7. Изсипете патладжаните в тигана и залейте със соса. Гответе 5-6 минути докато сосът се сгъсти. След това поръсете с наситнен магданоз и махнете от котлона. Сервирайте като гарнитура към немазни меса или риба, а може и като постно основно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ