Пържени кюфтета от риба
Рибни кюфтета на тиган с хляб и коричка от галета.
Необходими продукти:
- 400 г сурово рибно филе без кости от вид риба по ваше желание
- 1-2 филии хляб (около 60 грама)
- 2 яйца
- 80 мл прясно мляко
- 50 мл растителна мазнина
- галета
- сол на вкус
- подправка за риба по желание
- кетчуп или друг сос за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Накиснете хляба в млякото за 15 минути.
2. Ако имате месомелачка, минете рибното филе през нея, а после и накиснатия хляб. Ако нямате - работете с чопър. Първо накълцайте само рибата, а после към нея добавете и хляба.
3. В получената смес добавете яйцата и подправки на вкус. Замесете добре рибената кайма.
4. С навлажнени ръце оформяйте леко сплеснати топчета в желаната от вас големина, овалвайте ги в галета и директно хвърляйте в сгорещената растителна мазнина.
5. Пържете двустранно до позлатяване на коричка. Ако ги обичате по-препържени, можете да се отпуснете в готвенето, като все пак опитате поне едно кюфтенце още след изваждане от тигана, за да се убедите, че това е желаната степен на готовност. Вадете в чиния, застлана с домакинска хартия, за да може да се отцеди излишната мазнина.
6. Поднесете с картофено пюре, печен ориз и друга гарнитура, която не е пържена, за да не стане ястието прекалено тежко. За повече профирност на храната сервирайте сос - лютеница, млечен, чеснов, кетчуп. Вкусът ще се разведри.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ