Пържени домашни сиренки
Домашни мекици с тесто от сирене и ванилия.
Необходими продукти:
- 250 г сирене
- 2 яйца
- 4 с.л. кисело мляко
- 4 с.л. захар
- 1 пакет ванилова есенция по желание (може да замените с чубрица или шарена сол)
- 6 с.л. брашно + още за овалване
- 1/2 ч.л. сода
- 1 с.л. оцет
- олио за пърженето
Начин на приготвяне:
1. Разбийте яйцата в купа със захарта и натрошете в тях сиренето. Добавете киселото мляко.
2. Залейте содата с оцета, за да се погаси и добавете в сместа. Пресейте вътре брашното и вкарайте ваниловата захар. Разбъркайте. Ако е прекалено течно, добавете още брашно. Трябва да се получи по-течно тесто от познатото за мекица, но все пак да може да се ръководи с ръце.
3. Сгорещете олиото, сипете си брашно за овалване в чиния и си застелете съд за вадене с домакинска хартия.
5. Взимайте с набрашнена ръка от тестото, оформяйте сплеснато кюфте и овалвайте в брашното. Малко е неприятно, защото тестото лепне, но не гонете целта за идеална форма.
6. Пържете двустранно в тигана и вадете в съда. По желание си сервирайте с топинг от плодово сладко, пудра захар, още сирене или разбита заквасена сметана с пудра захар или солена подправка. Тези мекици са идеални както сладки, така и солени.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ