Пържена грах с риба
Риба с грах и лиций.
Необходими продукти:
- 250 г риба, нарязана на парченца
- 10 бр. сладък грах, без връхчетата
- 1/2 шепа плодове лиций, накиснати до омекване и отцедени
- 1/2 с.л. счукан чесън
- 1 белтък (или цяло яйце)
- 1/2 с.л. царевично брашно
- олио
За соса:
- 2 с.л. китайско вино за готвене
- 2 с.л. джинджифилов сок
- 3 с.л. бульон
- 1/2 с.л. ябълков сайдер или бял оцет
- сол на вкус
- царевично брашно, размито с малко вода (за сгъстяване)
Начин на приготвяне:
1. Смесете рибата с царевично брашно и белтъка на едно яйце. По този начин месото ще бъде с по-гладка текстура след готвенето. Използвайте само белтъка, ако не искате рибата да пожълтее.
2. Заделете за 5 мин.
3. Сгорещете 200 мл олио в тенджерка.
4. Изпържете парченцата риба на маслена баня за около 15 сек.
5. Направете същото със сладкия грах.
6. Отцедете от излишната мазнина.
7. Сгорещете уок с 1 ч.л. олио и запържете като разбърквате чесъна, докато усетите аромата.
8. Налейте продуктите за соса, без разтвореното с вода царевично брашно.
9. Оставете да заври.
10. Добавете рибата, граха и плодовете лиций.
11. Запържете като разбърквате за 1 мин.
12. Добавете сол на вкус.
13. Постепенно добавете разтвореното царевично брашно, за да се сгъсти сосът.
14. Сложете в чиния и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ