Първокласни ребра с бира Гинес
Печени телешки ребра, заляти с бирен сос.
Необходими продукти:
- 1 парче телешко месо от ребрата 2-3 кг.
- 8 скилидки чесън, пресован
- 2 с.л. зехтин
- 2 ч.л. сол
- 2 ч.л. смлян черен пипер
- 2 ч.л. сушена мащерка
- 1 кутия бира „Гинес”
Начин на приготвяне:
1. В малка купа смесете чесъна, зехтина, солта, пипера и мащерката.
2. Сложете ребрата в тавичка със сланината нагоре. Направете плитки прорези в месото, за да се маринова по-добре.
3. Намажете с чесновата смес края със сланината и оставете месото да се маринова докато достигне стайна температура – т. е. около 1 час.
4. Загрейте фурната на 230 С.
5. Запечете месото за 20 минути в предварително загрятата фурна. Така ще получите хрупкава и добре запечена коричка, а вътрешността ще остане сочна и крехка.
6. Намалете температурата на 160 С и печете още 60 до 75 минути (за месото са нужни около 20-30 минути на килограм).
7. Извадете месото когато вътрешната температура достигне 60 С ако искате да е средно сурово (ще ви бъде много полезно да имате термометър за мерене на температурата на месо).
8. Оставете месото да отпочине на стайна температура за 15 минути преди да го нарежете, за да запази соковете си.
9. След като прехвърлите печеното месо в подходящ за сервиране съд, пригответе соса за топене като излеете кутийката бира в тавата, в която сте пекли и разбъркате добре с мазнината от сготвеното месо. Прехвърлете така приготвения сос в подходяща купичка и сервирайте!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ