Пълнозърнест пшеничен хляб с мая
Домашни питки с дълго втасване.
Необходими продукти:
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. мая
- 2 ч.ч. топла вода
- 2 ¾ ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно
- 2 ½ обикновено брашно
- 1 с.л. сол
- вряща вода
- олио
Начин на приготвяне:
1. Сложете захарта и маята в 2 ч.ч. топла вода, разбъркайте няколко пъти и след това оставете да постои 10 мин. В голяма купа смесете двата вида брашно и солта. Добавете сместа с маята. Разбъркайте с дървена лъжица, докато тестото започне да се затяга. Сложете тестото върху леко набрашнена повърхност и започнете да го месите 10 мин., докато стане гладко и еластично.
2. Сложете тестото в намазана с олио купа, обърнете го веднъж, за да се намаже цялото с олио. Покрийте купата със стреч фолио или влажна кърпа и оставете да втасва около 1 ½ -2 ч.
3. Ударете тестото в масата няколко пъти и го месете малко (около 3 мин.). Срежете го наполовина и го оформете в два хляба или пък го разделете на 8 части и оформете малки хлебчета. Сложете ги върху тава и покрийте. Оставете да втаса 45 мин.
4. Предварително загрейте фурната до 230°C. Излейте врящата вода в тиган и го сложете под решетката, на която се пече хлябът. Печете хляба 20 мин., докато кората придобие златист цвят. Хлябът е готов, когато чукнете върху него и се чуе кух звук.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ