Пълнен шаран в тестена кора
Шаран на фурна с обвивка от тесто и плънка от лук и ядки.
Бон Апети
Излъчен на 06.12.2017
Пълнен шаран с лук и орехи, увит в трипластова тестена кора и запечен на фурна е празничната риба, която се готви за Никулден в кухнята на Лора и Стоян. Рецептата позволява да спретнем нещо различно за деня на Св. Николай, като отново заложим на традиционната риба за честването - шарана.
Започваме с тестото за обвивката. Брашното се смесва със сол, вода и яйце и се оформя твърдо тесто, което се намазнява и се оставя да почине за 30 минути - достатъчно време да се захванем с плънката рибата. За нея се наситнява лук и се запържва в зехтин. След като се сготви към него се добавят наситнени орехи и нарязан на кубчета лимон. Овкусява се със сол и пипер и се разбърква добре.
Рибата се обтрива със сол и пипер вътрешно и външно. След това се пълни със запръжката. После се връщаме към тестото, като го разделяме на 3 части. Всяка от тях разточваме на кора, намазняваме със зехтин едната, лепим отгоре втората, намазняваме и нея, после слагаме и третата. След това увиваме рибата в тестото и прехвърляме в тава. Намазняваме финално и печем на 180 градуса за 50-тина минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ