Пълнено пиле с наденички и сос от сирена ала Таньо Шишков
Печено цяло пиле с плънка от чорисо, поднесено в сос маскарпоне.
Рецептата е от личния инвентар на Таньо Шишков, участник в кампанията на ЛИДЛ Манчев срещу Шишков. От петък (28 ноември 2014 година) до неделя (30 ноември 2014 година) веригата предлага цяло пиле Порция свежест на промоция.
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле Порция свежест на промоция
- 200 грама наденички чорисо (Шишков използва от марката Le Cesarin)
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 2 с.л. доматено пюре (Шишков гребна от Nostia)
- 3-4 с.л. зехтин (Promienna)
- 200 мл бяло вино (експертът избра бутилка Cimarosa Cenin Blanc)
- 200 мл пилешки бульон (Шишков добави кубче Cusina)
- сол, черен и червен пипер и мащерка на вкус
- няколко стръка розмарин
- 1 лимон
За млечния крем:
- 250 грама сирене маскарпоне (Таньо Шишков сложи от марката Lovilio)
- 2 с.л. заквасена сметана (Pilos)
- 100 грама крем сирене (готвачът посегна към Goldessa)
- 1 с.л. майонеза (Шишков гребна Pagusa)
- по половин връзка пресен копър и магданоз
- няколко стръка пресен лук
Начин на приготвяне:
1. Нарежете наденичката чорисо (чоризо) на парчета, наситнете лука и чесъна и сгорещете мазнината в тиган.
2. Сложете ги да се пържат като добавите и доматеното пюре, мащерка на вкус и добре измитата и рендосана кора на лимона. Остявете да се готви за няколко минути.
3. Пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
4. Измийте, почистете и подсушете пилето, а след това го обтрийте отвсякъде с подправки.
5. Напълнете го със запръжката от тигана и застопорете коремчето с клечки или шишове, за да не се отвори. Полейте кожичката му със зехтин и обтрийте повторно със сол, черен и червен пипер.
6. Сложете пълнената птица в тава, сипете на дънното й бяло вино и пилешки бульон, потопете в тях клонките розмарин и оставете да се пече за 90 минути в загрятата вече фурна.
7. Смесете в купа майонезата, маскарпонето, сметаната и крем сиренето до хомогенизиране. Овкусете ги с наситнен пресен лук и зелени подправки. По желание можете да изстудите в хладилник докато пилето се пече.
8. Поднесете пилешкото месо накъсано в порции, като във всяка от тях добавите по част от плънката с наденички и по малко от млечния сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ