Пълнено пиле с елда и лук
Печено пиле с гречка и масло.
Необходими продукти:
- 1 пиле
- 60 г масло
- 1/2 лимон
- сол, черен и червен пипер
- 200 г елда
- 2 големи глави лук
- 1 морков
- 2 домата
- 4 скилидки чесън
- 4 с.л. олио
- 250 мл вода или бульон
Начин на приготвяне:
1. Маслото оставете на стайна температура да омекне. Добавете в него 1 ч.л. сол, 1 с.л. червен пипер, 1/2 ч.л. черен пипер и 2 намачкани скилидки чесън.
2. Лука и останалите 2 скилидки чесън наситнете, моркова - рендосайте. Сгорещете олио и запържете зеленчуците. Добавете измитата елда и гответе няколко минути, като бъркате, за да поеме хубаво мазнина. После залейте с бульона (водата) и добавете доматите - обелени и рендосани. Оставете да къкри на умерен огън докато се развари. Овкусете със сол и пипер.
3. Пилето намажете с масления крем, като сложите и във вътрешността. Ако има как - бутнете на места между кожата и месото. Ще стане по-сочно.
4. Напълнете корема с готовата и леко охладена запръжка и зашийте или фиксирайте с шишове (може и с клечки за зъби).
5. Поставете в тава с гърдите надолу. Налейте малко вода на дъното, колкото да го покрие. Може да капнете и малко мазнинка. Завийте с фолио и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 40 минути.
6. Махнете фолиото, внимателно обърнете пилето и допечете за още 15 минути (до образуването на апетитна кожичка) на 180 градуса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ