Пълнени чушки с червен боб и сирене
Печени чушки на жар с плънка от моцарела и боб.
Бон Апети
Излъчен на 15.09.2017
Пълнени чушки с моцарела - това не е рецепта, взаимствана от нашите баби, но идеята в своята основа е типично българска. Рецептата е модерна симбиоза от два вида традиционни ястия с пълнени чушки - пълнени чушки с боб и такива със сирене. Тук обаче Лора и Стоян вмъкват и трета хрумка - рецептата за пълнени чушки по велинградски, които се пекат на жар и с капачетата си. И така се получава една вкусна симбиоза от рецепти, в която чушката ухае на огън, а в нея се гуши плънка от намачкан червен боб с кимион и лют пипер, завит от разтопена при термичната обработка моцарела. Ето и как се прави ястието:
Бобът от консервата се отцежда, а отделно се наситняват лук и чесън. Семенца кимион се запичат на сух тиган и се скълцват в хаванче. После се сгорещява зехтин, запържват се лука и чесъна до леко позлатяване и към тях се добавят бобените зърна. Плънката се овкусява с кимиона, сол, лют и пушен пипер по желание. Пресипва се в друг съд, намчква се с вилица и се добавят късове моцарела.
Следва да отрежем и запазим капачетата на чушките, а семките да почистим внимателно. После пълним с боба и моцарелата и връщаме капчетата. И тъй като не всеки има шанс да разпали огнище, можете да запечете на грил тиган, плоча и дори във фурна.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ