Пълнени червени чушки с кайма и ориз по български
Печени чушки с месна плънка.
Необходими продукти:
- 16 средноголеми прави червени чушки
- 1 1/2 ч.ч. ориз
- 500 г кайма – смес
- 1 голяма или 2 малки глави лук
- ½ връзка магданоз
- 1 морков, нарязан на кубчета
- олио
- сол
- пипер
- кимион
- 2-4 с.л. сметана (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука и изсипете да се запържва в тиган с олио.
2. Щом леко покафенее, добавете каймата й я накъсайте с вилица.
3. Измийте ориза и го изсипете в тигана. Захлупете с капак за 10-20 мин., докато оризът поомекне, но не е напълно готов.
4. Прибавете морковите, магданоза, нарязан на ситно и сложете сол, пипер и кимион на вкус. Сипете сметана, ако сте решили да опитате иновативното предложение. Махнете от котлона.
5. Докато сместа изстива, измийте хубаво чушките и ги почистете от семките.
6. С помощна на малка лъжичка напълнете чушките с приготвената плънка и ги подредете в намазнена тава. Не пълнете чушките до горе, защото има шанс оризът да се раздуе и плънката да изскочи.
7. Полейте дъното с малко вода и ги печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 35-40 мин. Ако водата се абсорбира изцяло още по време на готвенето, долейте още малко.
8. Поднесете със сос от кисело мляко, копър и чесън по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ